TOUR KLIMAAT & ENERGIE _2020

Schermafbeelding 2020-02-15 om 15.04.43.
 

5 ministers en schoolklassen ontdekken duurzaamheidsbeleid 10 Vlaamse topbedrijven

Met een roadshow doorheen de vijf Vlaamse provincies willen de Vlaamse Ondernemers – 19 Vlaamse werkgevers- en sectororganisaties – ministers en jongeren wijzen op de positieve impact van bedrijven op de klimaatuitdagingen. Duurzaam ondernemen zit echt in het DNA van Vlaamse bedrijven. Niet alleen zorgden zij voor de grootste CO2-daling, dankzij hun innovatie en producten bieden ze oplossingen voor het duurzaamheidsvraagstuk van de samenleving. De Vlaamse Ondernemers laten daarom de Vlaamse ministers en scholieren tien schoolvoorbeelden van Vlaams duurzaam ondernemerschap ontdekken. ...

Overzicht tour + REGISTRATIE

 

>> Donderdag 5 maart – Oost-Vlaanderen, 13.00 – 17.00 uur   

Vlaams minister-president Jan Jambon op bezoek bij Volvo Car Gent en ArcelorMittal

>> Maandag 9 maart – Antwerpen, 13.00 – 17.00 uur

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op bezoek bij Wienerberger en Campine

>> Dinsdag 10 maart – Vlaams-Brabant, 08.30 – 12.30 uur

Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts op bezoek bij Siemens en Colruyt

>> Woensdag 11 maart  – West-Vlaanderen, 08.00 – 12.00 uur

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits op bezoek bij Unilin en Agristo

>> Maandag 16 maart  – Limburg, 13.00 – 17.00 uur

Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir op bezoek bij Borealis en Out Of Use

Algemeen persbericht.


PERSUITNODIGING

5 ministers en schoolklassen ontdekken duurzaamheidsbeleid

10 Vlaamse topbedrijven

Met een roadshow doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 Vlaamse werkgevers- en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen. Met tal van voorbeelden, samenwerkingen, nieuwe initiatieven en enkele primeurs, tonen ze dat duurzaam ondernemen echt in het DNA zit van Vlaamse bedrijven. “Onze bedrijven zorgden de voorbije jaren al voor de grootste CO2-daling. Dankzij hun innovatie, producten en samenwerkingsprojecten met bedrijven of andere partners, bieden ze oplossingen voor het duurzaamheidsvraagstuk van de samenleving. We zijn trots dat we de Vlaamse ministers en scholieren deze tien schoolvoorbeelden van Vlaams duurzaam ondernemerschap laten ontdekken.”

Van 5 tot en met 16 maart is de kans groot dat u in Vlaanderen een hybride bus van De Lijn ziet rijden, gevuld met bedrijfsleiders, scholieren en een Vlaamse minister. 19 Vlaamse werkgevers- en sectororganisaties nemen hen mee om zelf te ervaren hoe bedrijven duurzaam ondernemen en samenwerking in de praktijk brengen, zowel in hun producten als werkmethoden.

“In het klimaatdebat krijgen bedrijven snel de zwartepiet doorgespeeld. Maar er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers. “Door zowel jongeren, het beleid als de ondernemers bij elkaar te brengen, hopen we dat ze van elkaar leren en elkaar beter begrijpen om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. We zijn er van overtuigd dat de bedrijven zowel het beleid als de jongeren kunnen inspireren. Ze zullen alles uit de kast halen, we hebben zelfs enkele primeurs in petto. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.”

Tour door Vlaanderen

In elke Vlaamse provincie werden twee bedrijven geselecteerd die een delegatie over de vloer krijgen met werkgevers, een Vlaamse minister en een klas scholieren of studenten uit de buurt. De bedrijven zijn een staalkaart van de diverse sectoren en beroepsgroepen in Vlaanderen. Bovendien werd er ook voor gezorgd dat de bedrijven ook aansluiten bij de bevoegdheden van de bezoekende minister. Het gaat om Volvo Car Gent, ArcelorMittal, Wienerberger, Campine, Siemens, Colruyt, Unilin, Agristo, Borealis en Out Of Use.

De jongeren zijn scholieren uit de derde graad secundair of eerstejaars studenten uit de provincie waar de Vlaamse Ondernemers die dag halt houden. De jongeren worden begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. Het diverse gezelschap rijdt rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn.

Vergroening en STEM

De Lijn gaat als geprefereerde strategische partner voluit voor duurzame mobiliteitsdiensten om bij te dragen aan een leefbaar en mobiel Vlaanderen. “Dat doen we niet alleen door te investeren in combimobiliteit en ecologische stelplaatsen, maar vooral door de vergroening van de vloot met investeringen in hybride en elektrische voertuigen. Tegen 2025 zullen we de stadskernen emissievrij bedienen; hiervoor kopen we de komende jaren meer dan 900 elektrische bussen aan,” zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. De Vlaamse overheid engageert zich om de ganse vloot van De Lijn, goed voor 4.500 voertuigen, volledig te vergroenen tegen 2035.

“STEM biedt het antwoord op heel wat actuele uitdagingen zoals het klimaat. En wie kan dat beter aan jongeren duidelijk maken dan de bedrijven die zelf STEM in functie hiervan inzetten? Net als deze bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen. We twijfelden dan ook geen seconde om op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren op een coole en toegankelijke manier via onze vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis.

Dialoog aanwakkeren

Voorafgaand aan de bedrijfsbezoeken krijgen de scholieren al bezoek van Hetty Helsmoortel en de bedrijven. Zij stimuleren de jongeren om vragen voor te bereiden en te stellen tijdens de bedrijfsbezoeken om zo wederzijdse kennis en begrip te verhogen.

Van elk bedrijfsbezoek wordt ook een verslag gemaakt dat te bewonderen zal zijn op www.detoekomstwerkt.be.

Praktische informatie Vlaamse Ondernemers – Tour Klimaat en Energie

Donderdag 5 maart – Oost-Vlaanderen, 13.00 – 17.00 uur
Vlaams minister-president Jan Jambon en het 6de jaar Elektromechanica van EDUGO Campus De Toren uit Oostakker op bezoek bij Volvo Car Gent en het 1ste jaar Graduaat Elektromechanische Systemen, optie Meet- en Regeltechnieken van HoGent bij ArcelorMittal.

Maandag 9 maart – Antwerpen, 13.00 – 17.00 uur
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en het 5de jaar STEM van het Heilig Graf secundair onderwijs uit Turnhout op bezoek bij Wienerberger en Campine.

Dinsdag 10 maart – Vlaams-Brabant, 08.30 – 12.30 uur
Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts en het 5de jaar WI van het GO! technisch atheneum uit Halle op bezoek bij Siemens en Colruyt.

Woensdag 11 maart – West-Vlaanderen, 08.00 – 12.00 uur
Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits en het 6de jaar elektromechanica van VTI-Waregem op bezoek bij Unilin en Agristo.

Maandag 16 maart – Limburg, 13.00 – 17.00 uur
Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir en het 5de & 6de jaar industriële wetenschappen van Technisch Heilig-Hartinstituut uit Tessenderlo op bezoek bij Borealis en Out Of Use.

Het hele programma is ook te bekijken op www.detoekomstwerkt.be

Contactpersoon Vlaamse Ondernemers

Kasper Demol – 0472 58 63 76

Pers is zeker welkom tijdens de bedrijfsbezoeken, maar wegens verschillende veiligheidsvoorschriften is het verplicht om in te schrijven via de PERSPAGINA
Persuitnodiging 5 maart 2020


Jan Jambon start duurzaamheidstournee Vlaamse Ondernemers met opening nieuwe batterijfabriek voor elektrische wagens Volvo Car Gent en werfbezoek aan eerste Europese bio-ethanolinstallatie bij ArcelorMittal Belgium. Met een duurzaamheidstournee doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 werkgevers- en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen. Vlaams minister-president Jan Jambon geeft de aftrap van de campagne op 5 maart bij Volvo Car Gent en ArcelorMittal Belgium. Bij de Gentse autobouwer zal Jan Jambon de gloednieuwe batterijfabriek openen. Op dat moment zal de XC40 Recharge, de eerste volledig elektrische Volvo, ook voor het eerst in België te zien zijn. Bij staalproducent ArcelorMittal Belgium brengt Jan Jambon een werfbezoek aan de bio-ethanolinstallatie die een deel van het gas, dat ontstaat tijdens de staalproductie, omvormt tot bio-ethanol. De start van de duurzaamheidstournee van de Vlaamse Ondernemers wordt gegeven bij Volvo Car Gent en ArcelorMittal Belgium. Vlaams minister-president Jan Jambon, het 6e jaar Elektromechanica van EDUGO Campus De Toren (Volvo Car Gent) en de eerstejaars Elektromechanische systemen van de HoGent (ArcelorMittal Belgium) krijgen er de unieke gelegenheid om te ervaren hoe bedrijven duurzaam ondernemen en samenwerking in de praktijk brengen, zowel in hun producten als werkmethoden. ` Twee primeurs “Volvo heeft veiligheid en duurzaamheid in zijn DNA. Dat we als Gentse fabriek de eerste zijn om een volledig elektrische Volvo te bouwen, maakt ons uiteraard trots. De batterijen die in de XC40 Recharge komen, zullen in onze gloednieuwe batterijfabriek worden geassembleerd. Het is fijn dat we in aanwezigheid van de minister-president en de jongeren kunnen tonen hoe Volvo Car Gent op vlak van duurzaamheid en innovatie een sterkhouder blijft binnen de Volvo Cars groep”, aldus Stefan Fesser, plant manager van Volvo Car Gent. Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium: “We zijn met onze site vandaag reeds wereldtop op het vlak van energie- en CO2-efficiëntie. We volgen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en hebben de ambitie klimaatneutraal te zijn in 2050. Om onze doelstellingen vorm te geven, zijn we onder meer gestart met de bouw van een baanbrekende installatie die een deel van het gas, dat ontstaat tijdens de staalproductie, zal omvormen tot bio-ethanol. Dit is de eerste industriële installatie in zijn soort in Europa, goed voor een jaarlijkse productie van 80 miljoen liter geavanceerde bio-ethanol. Een sterk staaltje duurzame innovatie en mooie illustratie van een circulaire economie!” Samen oplossingen vinden Met de Duurzaamheidstournee willen de Vlaamse Ondernemers, 19 werkgevers- en sectororganisaties – het beleid, ondernemers en jongeren bij elkaar brengen. Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers. “Door jongeren, bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze elkaar beter begrijpen, inspireren en van elkaar leren om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.” Vergroening en STEM De Lijn gaat als geprefereerde strategische partner voluit voor duurzame mobiliteitsdiensten om bij te dragen aan een leefbaar en mobiel Vlaanderen. “Dat doen we niet alleen door te investeren in combimobiliteit en ecologische stelplaatsen, maar vooral door de vergroening van de vloot met investeringen in hybride en elektrische voertuigen. Tegen 2025 zullen we de stadskernen emissievrij bedienen; hiervoor kopen we de komende jaren meer dan 900 elektrische bussen aan,” zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. De Vlaamse overheid engageert zich om de ganse vloot van De Lijn, goed voor 4.500 voertuigen, volledig te vergroenen tegen 2035. “STEM biedt het antwoord op heel wat actuele uitdagingen zoals het klimaat. En wie kan dat beter aan jongeren duidelijk maken dan de bedrijven die zelf STEM in functie hiervan inzetten? Net als deze bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen. We twijfelden dan ook geen seconde om op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren op een coole en toegankelijke manier via onze vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis. De Vlaamse Ondernemers houden de volgende weken nog vier keer halt in een provincie. Steeds met een Vlaamse minister en een klas uit de derde graad secundair onderwijs. De jongeren worden begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. Zij rijden allemaal samen rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn. Van elk bedrijfsbezoek wordt ook een verslag gemaakt dat te bekijken zal zijn op www.detoekomstwerkt.be. Programma 5 maart 12.30 uur: verwelkoming aan de tourbus van de Vlaamse Ondernemers bij Volvo Car Gent 13.00 uur: voorstelling minister-president, Volvo Car Gent, school en partners 13.30 uur: start rondleiding in nieuwe batterijfabriek 14.30 uur: afsluiter in de batterijfabriek 14.45 uur: vertrek met tourbus naar ArcelorMittal Belgium 15.15 uur: verwelkoming aan de tourbus bij ArcelorMittal Belgium 15.45 uur: start rondleiding op werf bio-ethanolinstallatie 16.45 uur: afsluiter aan tourbus van de Vlaamse Ondernemers Praktische informatie duurzaamheidstournee Vlaamse Ondernemers Donderdag 5 maart – Gent Vlaams minister-president Jan Jambon en het 6de jaar Electromechanica van EDUGO Campus De Toren (Volvo Car Gent) en de 1ste jaars Elektromechanische systemen van de HoGent (ArcelorMittal Belgium) Maandag 9 maart – Antwerpen, 13.00 – 17.00 uur Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en het 5de jaar STEM van het Heilig Graf secundair onderwijs uit Turnhout op bezoek bij Wienerberger en Campine. Dinsdag 10 maart – Vlaams-Brabant, 08.30 – 12.30 uur Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts en het 5de jaar WI van het GO! technisch atheneum uit Halle op bezoek bij Siemens en Colruyt. Woensdag 11 maart – West-Vlaanderen, 08.00 – 12.00 uur Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits en het 6de jaar elektromechanica van VTI-Waregem op bezoek bij Unilin en Agristo. Maandag 16 maart – Limburg, 13.00 – 17.00 uur Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir en het 5de & 6de jaar industriële wetenschappen van Technisch Heilig-Hartinstituut uit Tessenderlo op bezoek bij Borealis en Out Of Use. Het hele programma is ook te bekijken op www.detoekomstwerkt.be Contactpersoon Vlaamse Ondernemers Kasper Demol – 0472 58 63 76 Pers is zeker welkom tijdens de bedrijfsbezoeken, maar wegens verschillende veiligheidsvoorschriften is het verplicht om in te schrijven.
persbericht 9 maart 2020


Ma 02/03: Persuitnodiging Antwerpen
persbericht 10 maart 2020


Di 03/03: Persuitnodiging Vlaams-Brabant
persbericht 11 maart 2020


Wo 04/03: Persuitnodiging West-Vlaanderen
persbericht 16 maart 2020


Ma 09/03: Persuitnodiging Limburg

PERSBERICHTEN

MEDIA

po_logo_lang_210419_edited_edited.jpg